Duurzame, handgemaakte kinderkleding - Refashioned concept - Betaalbare upcycled kleding

Refashioned, wat is dat? Over duurzame kleding.

Refashioned, wat is dat?

Op deze website kom je items tegen, die worden aangeboden met het label 'refashioned'.

Het woord 'refashioned' is misschien nieuw voor je?!
Ik was er eerder ook niet bekend mee. Maar het bleek dat ik al wel bezig was op een manier die valt onder 'refashioning', ofwel 'upcycling'. De items die nu te koop staan in de shop met dit label, zijn daar het resultaat van. Het gaat daarbij om kleding die nieuw is gemaakt uit bestaande, afgekeurde, overtollig geproduceerde of tweedehands stof. Dit is een opkomende markt. Als je er op zoekt, valt er al heel wat over te vinden! In deze shop kun je deze items vinden door in de zoekfunctie op de homepage in te typen: 'refashioned'. Je krijgt dan alle bijbehorende kledingstukken te zien. 

Lees ook eens het blog van https://trishstitched.com/, een jongedame die veel tips deelt over duurzaam naaien. Superleuk om je eens verder in te verdiepen!

Duurzaamheid en duurzame kleding... hoe dan?

Het bewust omgaan met de aarde, en deze niet overbelasten met overproductie, vind ik een belangrijke waarde. We moeten zuinig zijn op de beschikbare grondstoffen en het land niet uitputten met overproductie van katoen en stof, waarvoor weer heel veel energie en water nodig is. En wat te denken van de textielafvalberg? Ook niet milieuvriendelijk en schadelijk voor de planeet. De bovenstaande afbeelding is een voorbeeld daarvan. Het is een vuilnisbelt van kleding, die is beland in de Atacama-woestijn in Chili. 

Bij duurzaamheid en duurzaam naaien draait het ook nog om twee andere zaken: we kijken niet alleen naar het milieu (planet), maar ook naar de mens (people) en de economie (profit). Deze drie p's moeten zo met elkaar in balans zijn, dat de planeet niet wordt uitgeput.

Bij 'mens' moet je denken aan arbeidsomstandigheden en salaris. Denk aan kinderarbeid en slechte werkomstandigheden in grote textielfabrieken. Genoeg grote merken zijn daarmee geassocieerd en het is moeilijk om kleding zodanig te produceren dat de kosten niet boven de baten uitgaan. Ik ben blij als ik met duurzame kleding, lees: handgemaakte, eerlijke kleding, een klein stukje kan bijdragen aan het verminderen van deze vormen van uitbuiting. En dat geldt niet alleen voor de refashioned kleding, maar ook voor de andere kleding die ik verkoop. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik ook kritisch naar mezelf moet kijken: buit ik mezelf niet uit? Gun ik mijzelf ook goede arbeidsomstandigheden? Ga ik op tijd lunchen? Ben ik geen strenge(re) baas voor mezelf dan ik voor een ander zou wensen? Leerproces...

De prijs van handgemaakte, eerlijke kleding...

En als laatste de 'p' van profit. Die is best ingewikkeld. De wet van vraag en aanbod geldt in de kledingindustrie op een keiharde manier. Het is een zieke industrie, waarin wij eraan gewend zijn geraakt voor bodemprijzen kleding te kunnen kopen. Dit is alleen maar mogelijk door het grote financiële verschil met de lagelonenlanden. We ontkomen er niet aan mee te doen in een verziekt systeem. Handgemaakte, eerlijke kleding kan daar financieel gezien niet tegenop concurreren. Een eerlijk loon kun je in een westers land niet verdienen met duurzame kleding. Dat is de realiteit. Dat is de reden waarom ik zeg: ik doe het hobbymatig. Waarbij het mijn doel is om in ieder geval uit de kosten te komen en een ander blij te maken met het product dat ik met veel plezier heb gemaakt. Een win-win situatie!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.