Duurzame Mode: Het Cuteez Verhaal

Duurzame Mode: Het Cuteez Verhaal

Hey daar!
In dit blog nemen we je mee in de wereld van duurzame baby- en kinderkleding. We hebben flink nagedacht tijdens het creëren van nieuwe collecties en willen je graag laten zien hoe we die trendy en duurzame kleding maken waar jij naar op zoek bent!

Vorig jaar hebben we onze collectie opgebouwd door stoffen te hergebruiken en overtollige stoffen te benutten, een briljant idee waarmee we op een duurzame manier onze collectie vormgaven. Maar eerlijk is eerlijk, het is best lastig om een grotere en trendy collectie te maken met deze aanpak vanwege het beperkte aanbod van trendy ‘deadstock’ stoffen. Daarom hebben we speciaal voor jullie een nieuwe aanpak bedacht om het duurzame karakter van onze collectie te behouden. Lees er hier meer over!
afbeelding_bij_blog_over_duurzame_baby_en_kinderkleding_webshop_Cuteez


Bij Cuteez baseren we ons op drie belangrijke pijlers van duurzaamheid: mens, planeet en betaalbaarheid (‘people’, ‘planet’ en ‘profit’). In mijn blog van juni ’23 heb ik meer uitgelegd over 'mens' en waarom we kiezen voor handgemaakte kleding in plaats van fast fashion en het uitbuiten van arbeiders in lage lonen landen. In dit blog vertel ik je meer over de pijlers 'planeet' en 'betaalbaarheid' en hoe onze keuzes passen bij wat jullie zoeken!

Als het om de planeet gaat, is er vaak discussie over natuurlijke versus synthetische materialen. Synthetische stoffen worden over het algemeen gezien als slechter voor het milieu, omdat ze worden gemaakt van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen zoals aardolie. Hoewel natuurlijke stoffen zoals katoen, bamboe en linnen als milieuvriendelijker worden beschouwd, brengen ze ook uitdagingen met zich mee, zoals een hoog waterverbruik, uitputting van de grond en het gebruik van pesticiden en sterke chemicaliën (lees hier meer over bamboe). Een jurkje van 100% katoen is dus niet automatisch beter voor het milieu.

Gelukkig zijn er tegenwoordig geweldige alternatieven, zoals prachtig biologisch katoen, biologisch linnen, gerecyclede mousseline en tencell! Keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Fairtrade Cotton en BCI (Better Cotton Initiative) garanderen dat deze stoffen met respect voor de planeet zijn geproduceerd. Dit lijkt de beste keuze: het is lekker ademend, voelt comfortabel op de huid en heeft maar een beperkte ecologische afbeelding_bij_blog_over_duurzame_baby_en_kinderkleding_webshop_Cuteezvoetafdruk.

Maar hier is de twist: niet alle natuurlijke materialen zijn automatisch de beste keuze. Ze missen soms de eigenschappen die synthetische vezels bieden, zoals kleurvastheid en vormbehoud.
Het jurkje van 100% katoen wordt bijvoorbeeld sneller vaal dan een jurkje van katoen en polyester. En een bloesje van 100% linnen kreukt vreselijk; een lastige eigenschap van de stof die je kunt verminderen door linnen te mengen met viscose. Synthetische vezels geven ook stabiliteit aan de stof, waardoor een natuurlijke stof langer zijn vorm behoudt. Dit zijn belangrijke eigenschappen die bepalen hoelang een kledingstuk meegaat en hoeveel plezier je ervan hebt. Bij Cuteez houden we daar rekening mee als we praten over duurzaamheid.

Ook betaalbaarheid is iets om over na te denken. Biologische katoen, linnen of tencell zijn dure en zeldzame stoffen. Op dit moment is minder dan 1% van al het katoen biologisch en gecertificeerd, wat betekent dat de prijs hoog is. En de bamboe die op een milieuvriendelijke manier wordt gewonnen, is slechts een heel klein percentage van de totale bamboe textiel. Bij Cuteez richten we ons op een gemiddeld publiek en willen we dat iedereen verantwoorde mode kan aanschaffen.

Bij Cuteez maken we daarom slimme keuzes. Ons doel is om betaalbare en verantwoorde kleding te bieden die lang meegaat. Kleding die je kunt doorgeven aan neefjes, nichtjes, zusjes of broertjes. Jouw investering moet het waard zijn!

En hoe doen we dat?
  • We selecteren stoffen van hoge kwaliteit met minimaal 50% natuurlijke vezels. Zo weet je zeker dat de stof goed ademt, comfortabel is en zacht aanvoelt op de huid.
  • We kiezen voor stoffen met een klein percentage synthetische vezels, maar alleen als dit de duurzaamheid van het kledingstuk ten goede komt, bijvoorbeeld door de kleurvastheid of vormvastheid te verbeteren. Zo blijft de kleding er zo lang mogelijk mooi uitzien!
  • We selecteren stoffen met maximaal 5 à 6 procent elasthan/lycra om de benodigde stretch toe te voegen zonder de planeet te overbelasten.
  • Waar mogelijk, zonder de prijzen onbetaalbaar te maken, kiezen we voor biologische of gerecyclede stoffen, stofmixen, lyocell/tencel of andere stoffen met bovengenoemde certificaten. Dit betreft een klein deel van de collectie, omdat momenteel de prijzen over het algemeen te hoog zijn en het aanbod aan mooie prints te beperkt is. We richten ons (nog) niet volledig op dit duurste segment.
  • We produceren handgemaakt, vermijden uitbuiting en zorgen voor goede verwerking en afwerking van het kledingstuk om de levensduur te verlengen.
  • Al onze stoffen hebben het OEKOTEX-kenmerk, wat betekent dat er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn.
    afbeelding_bij_blog_over_duurzame_baby_en_kinderkleding_webshop_cuteez
We willen dat je met een gerust hart voor Cuteez kiest, wetende dat we altijd bewuste keuzes maken. Met deze aanpak gaan we vol enthousiasme aan de slag met de collecties van 2024, met als doel hoge kwaliteit, langdurig draagplezier en een glimlach op het gezicht van jouw kleintjes!

Liefs,
Wieke van Cuteez
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.