Webshop babykleding - duurzame kinderkleding online - babybroekjes handgemaakt in jongens maten en leuke meisjes babykleding!

Babykleding kopen: hoe en wat?

Babykleding... help!!

Ben je zwanger en op zoek naar geschikte babykleding?
Of wil je iemand in je omgeving blij maken met een kraamcadeautje en weet je niet goed wat je moet kiezen?
In dit artikel lees je wat je het beste kiest qua materiaal, maat kinderkleding en nog veel meer!

Wat draagt een pasgeboren baby?!

De meeste pasgeboren baby's starten hun nieuwe leventje in maatje 50. Een leuk weetje: de Europese maatvoering correspondeert met de lengte van het kindje op dat moment. Gemiddeld is een kindje bij de geboorte zo'n 50 centimeter lang. Spiek dus even op dat geboortekaartje om te zien of het kindje nog in maatje 50 past, of dat al overgeslagen heeft! (Vaak staan lengte en gewicht op het kaartje vermeld en zo weet je de maat kinderkleding).

Sommige kindjes komen eerder ter wereld. Zij hebben een kleinere maat kinderkleding nodig. Mijn eigen tweeling werd geboren met 38 weken, en begon in maatje 44. Dat geldt voor meer tweelingen. Het is daarom handig om kleinere maatjes te hebben liggen als je verwacht dat je baby wel eens aan de kleine kant zou kunnen zijn! Denk aan maatje 44 of maatje 48. In veel stenen winkels is deze maat kinderkleding moeilijk te vinden. Online vind je ze een stuk gemakkelijker, bijvoorbeeld als je zoekt op 'premature/prematuur babykleding'. Het is een beetje gek dat hier gesproken wordt over 'prematuur', want echt prematuur hoeft je kindje niet te zijn. Mijn oudste zoon kwam met 38 weken ter wereld, en was aan de kleine kant (48 centimeter). Daarvoor moest ik ook snel op zoek naar een kleiner pakje dan wat ik had liggen! Prematuur is een baby officieel wanneer het vóór 37 weken zwangerschap wordt geboren en een aantal weken in het ziekenhuis moet blijven. Daarover hieronder meer. Voor een voldragen, kleine baby is het genoeg om een stuk of twee, drie pakjes te hebben. Daarmee kom je de eerste week (of twee) wel door. Daarna passen ze al gauw in maatje 50.

Prematuur

Mochten kindjes 'echt' prematuur geboren worden, dan passen ze vaak nog niet in maatje 44 of 48. Vaak gaan ze eerst een tijdje in de couveuse. Voor de verzorging is het onhandig om het kindje te moeten aan- en uitkleden, en voor de warmte is het niet nodig om kleding aan te hebben. Soms zit kleding ook de medische apparatuur of de hygiëne in de weg. Veel kindjes dragen daarom in een (gesloten) couveuse geen kleding. Vaak wordt er wel een mutsje opgedaan of een mooi (gepersonaliseerd) dekentje. Wanneer het kindje verhuist naar een verwarmd bedje of open couveuse, beginnen ze meestal met het dragen van een (overslag)rompertje. Een maatje 38, 40 of 42 is dan waarschijnlijk het meest geschikt. Veel meer hebben ze ook dan nog niet nodig, omdat er voor voldoende warmte gezorgd wordt.

Hoe vind ik een geschikt kraamcadeautje?

De geboorte van een baby'tje in de familie- of vriendenkring is een leuke gelegenheid om te gaan shoppen! Vaak worden ouders heel blij, wanneer zij kleding krijgen. Ze hebben vaak voor de eerste periode wel wat in huis, maar kleine baby'tjes groeien ontzettend snel en je hebt zo weer wat nieuws nodig!

Afhankelijk van wat de ouders aangeven, kun je juist een extra klein of een wat groter pakje of setje kiezen. Sommige mensen denken nog iets verder vooruit: elke volgende maat kinderkleding draagt het kindje weer iets langer. Van een pakje in maat 62 of maat 68 heb je daarom meer 'plezier' dan een pakje in maat 50, waar je na twee weken alweer uitgegroeid bent. (Maar die staat dan wel weer op alle foto's!).

Wanneer je een grotere maat kinderkleding geeft, is het goed om alvast vooruit te denken: wanneer heeft de baby die maat kinderkleding en welke maand of seizoen is het dan? Denk voor het gemak: een pakje in maat 62 past een baby'tje over ca. 3 maanden, een jurkje in maat 74 draagt de kleine over ca. een half jaartje. En op de eerste verjaardag kan hij die stoere trui in maat 80 of 86 aan. Er zijn wel handige lijstjes te vinden voor de maat kinderkleding, zoals hier: https://www.prenatal.nl/maattabel-kind-maattabelki...
Let dus op dat je niet een warm wollen jurkje cadeau doet in maatje 74, aan een kindje dat in december wordt geboren. Ook al hangt het op dat moment in de winkel...!

Welk materiaal kies je voor babykleding?

Dat warme wollen jurkje... ja, dat geeft te denken. Welk materiaal is eigenlijk geschikt voor een baby'tje om te dragen?

Het is je misschien al wel eens opgevallen dat pasgeboren baby'tjes vaak een mutsje dragen of in een dekentje worden gewikkeld. Dat heeft ermee te maken dat een kleine baby nog moeite kan hebben om zichzelf op temperatuur te houden. En dat is begrijpelijk: een baby'tje beweegt nog weinig. En als je zelf stilzit, verkleum je ook! Daarom geldt als stelregel: een baby'tje heeft één laagje extra nodig. Dat geldt zowel voor binnen als voor buiten. Midwinter leg je je baby daarom met winterjas onder een deken in de kinderwagen. Hoogzomer is dat natuurlijk anders, maar ook dan is een extra lakentje prettig over een zomersetje.

Zodra je baby groter en beweeglijker wordt, mag dat extra laagje (binnen) af. Het mutsje verdwijnt vaak na de eerste paar weken. En een baby die lekker omrolt in de box, hoeft niet meer onder dat extra dekentje.

Omdat je wat kunt 'spelen' met hoeveel laagjes je werkt (extra dekentje op of af, een rompertje met een lange mouw of met een korte mouw), hoeft de bovenkleding niet per sé extra warm te zijn. Een pakje van jersey/tricot stof voldoet prima bij een temperatuur van zo'n 20 à 25 graden. In de winter kan een jersey broekje eventueel gecombineerd worden met een truitje van een wat dikkere stof, denk aan french terry, badstof, ribstof, fluweel, acryl of wol. Bijvoorbeeld een setje zoals deze. Let op dat wol wel kan irriteren en stoffen als fleece kunnen erg zweterig zijn. Linnen en katoen zijn daarom erg populair en in verschillende varianten verkrijgbaar. Een luchtig katoenen jurkje is geschikt voor de zomer, een gebreid katoenen vestje is geschikt voor de winter. Er zijn geen regels voor wat 'goed' of 'beter' is. Het belangrijkste is hoe dik/dun de stof is en in welke mate je daarin kunt variëren. Wel kun je extra letten op aspecten als duurzaamheid (zie ook mijn blogartikel 'Refashioned...'). Mocht je daarin graag optimale keuzes maken, typ dan in de zoekfunctie op de homepage 'refashioned' in, dan krijg je alle kleding in deze webshop te zien die op deze manier is geproduceerd. Dat betreft kleding van hergebruikt of overtollig geproduceerd materiaal.

Help, mijn kind past niet in de gemiddelde babykleding!

Sommige kindjes ontstijgen de gemiddelde groeilijn of duiken daar ver onder. Dan kan het knap lastig zijn om geschikte kleding te vinden. Daarom kun je in onze webshop ook in een aangepaste maat kinderkleding bestellen. Lees daarover meer onder het kopje bestelinformatie op de homepage.

Hopelijk weet je nu genoeg om op zoek te gaan naar dat leuke babysetje of dat schattige pakje of jurkje! Gauw naar de shop!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.